Τετάρτη, Νοεμβρίου 28, 2012

Η intel βλέπει το μέλλον socketless... (ενημέρωση)

Τις τελευταίες ώρες κάνει το γύρο του διαδικτύου μια είδηση που αν τελικά αποδειχθεί αληθινή, υπόσχεται να αλλάξει τον κόσμο των desktop συστημάτων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο της intel που φέρεται να διέρρευσε, φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση της εταιρίας να εγκαταλείψει οριστικά την λογική των sockets. Σε αντίθεση λοιπόν με όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα όπου ο κάθε επεξεργαστής "πατάει" στην μητρική μέσω ενός συστήματος στο οποίο οι ακίδες είναι τοποθετημένες στην μητρική και ο επεξεργαστής κάθεται πάνω τους (η intel το ονομάζει Land Grid Array ή LGA), στα μελλοντικά desktop συστήματα
της εταιρίας, ο επεξεργαστής θα έρχεται ενσωματωμένος πάνω στην μητρική χρησιμοποιώντας ένα σύστημα Ball Grid Array στο οποίο η σύνδεση μεταξύ επεξεργαστή και μητρικής θα πραγματοποιείται με την χρήση μικρών σφαιριδίων κόλλησης. Με άλλα λόγια, ο επεξεργαστής δεν θα διαφοροποιείται σε τίποτα από τα υπόλοιπα ολοκληρωμένα κυκλώματα της μητρικής, όπως τα διάφορα chipsets, και η αφαίρεση του από την μητρική θα είναι σχεδόν αδύνατη, αφαιρώντας έτσι από τον χρήστη κάθε δυνατότητα αναβάθμισης του desktop συστήματος όσον αφορά τη cpu. Το νέο BGA πρότυπο σύνδεσης, υπόσχεται μικρότερη ηλεκτρική αντίσταση σε σχέση με το υπάρχων LGA, πράγμα που θα βελτιώσει την θερμική συμπεριφορά των επεξεργαστών. Όπως φαίνεται, η intel ποντάρει στην λογική των έτοιμων συστημάτων αλά mac, τα οποία ο χρήστης δεν θα μπορεί να αναβαθμίσει, τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα του επεξεργαστή, αφού επεξεργαστής και μητρική θα έρχονται πακέτο. Μένει να δούμε μια επίσημη τοποθέτηση της εταιρίας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και την αντίδραση της αγοράς.

Ενημέρωση: Η intel με ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε ότι "παραμένει δεσμευμένη στις αναπτυσσόμενες αγορές των desktop enthusiasts και θα συνεχίσει να προσφέρει κομμάτια με socket βασισμένα στο LGA package για το άμεσο μέλλον".

Δεν υπάρχουν σχόλια: