Τρίτη, Μαρτίου 19, 2013

Το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης κατάρρευσης

Πόσες ενεργές συνδέσεις δεδομένων μπορεί να αντέξει μια κεραία ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας; Πολλές, πάρα πολλές είναι η απάντηση όταν μιλάμε για 3ης γενιάς δίκτυα με συνδέσεις hsdpa. Ωστόσο στην εποχή των έξυπνων τηλεφώνων και των κοινωνικών δικτύων υπάρχουν περιπτώσεις που η υπάρχουσα (σε γενικές γραμμές ικανοποιητική) υποδομή μπορεί να γονατίσει υπό το βάρος της ζήτησης για κατανάλωση δεδομένων. Ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη το σαββατοκύριακο του καρναβαλιού στην Πάτρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων και του δήμου ο αριθμός των επισκεπτών για τις
 καρναβαλικές εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης εμφανίστηκε αυξημένος κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Ο αριθμός αυτός όπως αποδείχτηκε ήταν κάτι παραπάνω από αρκετός ώστε να φέρει στα όρια τους τις υποδομές των 3G δικτύων των 3 παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Συγκεκριμένα, στις ώρες αιχμής, (λίγο μετά την καρναβαλική παρέλαση) τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή η κίνηση δεδομένων και στα 3 δίκτυα γινόταν μετ'εμποδίων. Πολλές φορές η σύνδεση δεν ήταν εφικτή αλλά και στις περιπτώσεις που κατάφερνε κανείς να συνδεθεί, το bitrate της σύνδεσης ήταν απογοητευτικό όπως φαίνεται και στις παρακάτω εικόνες.

Μετρήσεις της ταχύτητας της σύνδεσης το Σάββατο 16/3/2013 και την Κυριακή 17/3/2013 στο δίκτυο της cosmote στην Πάτρα.

Σίγουρα η ανάγκη για bandwidth τις συγκεκριμένες ώρες ήταν εξωφρενική αν αναλογιστούμε το πλήθος των συνδρομητών που εξυπηρετούσε η κεραία (σε καθημερινή βάση η κίνηση είναι πολύ μικρότερη), όμως όταν ένα 3G δίκτυο μπορεί να γονατίσει από αυξημένη ζήτηση για bandwidth τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα. Όταν μάλιστα τα 4G δίκτυα είναι προ των πυλών, είναι φανερό ότι οι πάροχοι θα πρέπει να επενδύσουν στην αγορά εύρους ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται ομαλά οι συνδέσεις δεδομένων στις υψηλές ταχύτητες που προσφέρει το 4G.

Δεν υπάρχουν σχόλια: