Δευτέρα, Δεκεμβρίου 02, 2013

Tech-no-pedia

Μία δυναμική λίστα για την επεξήγηση γνωστών και λιγότερο γνωστών τεχνολογικών όρων.


ανάλυση-resolution: Πρόκειται για το πλήθος των pixel που αποτελούν ένα πάνελ, μια εικόνα, έναν φωτογραφικό αισθητήρα. Όταν αναφέρεται σε οθόνη, είναι ο αριθμός των pixels της οριζόντιας διάστασης επί τον αριθμό των pixels στην κάθετη διασταση πχ. 1920x1080. Όταν αναφερεται σε φωτογραφικούς αισθητήρες, είναι ο αριθμός των pixels που απαρτίζουν τον αισθητήρα και μετριέται σε megapixels (εκατομμύρια pixels) πχ. 8mp.


pixel-εικονοστοιχείο: Είναι το μικρότερο πλήρες δείγμα μιας εικόνας και αποτελείται από 3 subpixels (σπανιότερα από 4).


subpixel: Είναι το μικρότερο στοιχείο που αποτελεί μια εικόνα. Κάθε subpixel αναπαράγει ένα από τα 3 βασικά χρώματα (κόκκινο, πράσινο και μπλε). Σε σπανιότερες περιπτώσεις έχουμε και λευκά subpixels.


digitiser-ψηφιοποιητής: Πρόκειται για συσκευές που μετατρέπουν αναλογικά σε ψηφιακά σήματα πχ. το digitiser της αφής στα smartphones.


smartphone: Οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο έχει λειτουργικό σύστημα με εξελιγμένες υπολογιστικές δυνατότητες και συνδεσιμότητα σε σχέση με ένα απλό κινητό τηλέφωνο.


capacitive (οθόνη-επιφάνεια αφής): Μια από τις δύο πιο διαδεδομένες τεχνολογίες για την εισαγωγή δεδομένων με την αφή. Λειτουργεί εκμεταλλευόμενη την ιδιότητα του ανθρώπινου σώματος να εμφανίζει χωρητικότητα. Οι αισθητήρες της κατηγορίας αυτής "αντιλαμβάνονται" την εγγύτητα και ως εκ τούτου δεν είναι απαραίτητη η επαφή για την ενεργοποίηση τους. Σημαντική δυνατότητα της τεχνολογίας αυτής είναι η υποστήριξη πολλών σημείων αφής (multitouch).


resistive (οθόνη-επιφάνεια αφής): Η δεύτερη πιο διαδεδομένη τεχνολογία εισαγωγής δεδομένων μέσω αφής. Λειτουργεί ανιχνεύοντας το ρεύμα που εμφανίζεται όταν ασκηθεί πίεση σε κάποιο σημείο της επιφάνειας του πάνελ. Και αυτή η τεχνολογία μπορεί να τροποποιηθεί κατάλληλα ώστε να υποστηρίζει πολλαπλή αφή (στο παρελθόν δεν ήταν δυνατό κατι τετοιο).


stylus-γραφίδα: Συσκευή σε σχήμα στυλό που χρησιμοποιείται για την εισαγωγή δεδομένων σε επιφάνειες αφής. Ανάλογα με τη τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε μια επιφάνεια αφής, ένα stylus μπορεί απλά να είναι μια γραφίδα κατασκευασμένη από οποιοδήποτε υλικό ή να κρύβει στο εσωτερικό της απλά ή πολύπλοκα ηλεκτρονικά κυκλώματα.


dslr (digital single-lens reflex): Πρόκειται για ημιεπαγγελματικές και επαγγελματικές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιούν καθαρά οπτικό σύστημα σκόπευσης με καθρέπτη και πρίσμα και τις περισσότερες φορές υποστηρίζουν την εναλλαγή φακών.


soc (system on chip): Κάθε ολοκληρωμένο κύκλωμα που συμπεριλαμβάνει όλα τα επιμέρους ηλεκτρονικά κυκλώματα ενός υπολογιστή ή ενός ηλεκτρονικού συστήματος μέσα στο ίδιο chip.

drone: Αυτόνομο, μη επανδρομένο αεροσκάφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: